Інтегрована боротьба зі шкідниками

Стоп! Кукарача використовує п'ятиетапний підхід до боротьби зі шкідниками, зосереджуючись на стратегічних профілактичних заходах, а не на тактичній програмі реагування.

ПРОЕКТУВАННЯ. БУДІВНИЦТВО. Боротьба зі шкідниками починається з проектування та будівництва будівлі; внутрішнє та зовнішнє планування, а також будівельні матеріали. Проект і конструкція самі по собі повинні запобігати притулку шкідників - забороняти доступ через двері, вікна, вентиляційні отвори, труби, каналізацію тощо та мінімізувати ризик доступу під час ділових операцій.

МЕТОДИ БОРОТЬБИ ЗІ ШКІДНИКАМИ ТА НАВЧАННЯ. Стоп! Кукарача планує дії, необхідні для запобігання зараженню шкідниками, включаючи фізичні, культурні та хімічні методи, і надасть рекомендації, щоб визначити:

  • фізичний контроль: технічне обслуговування будівель для запобігання доступу;

  • культурний контроль: змінити робочі процедури для запобігання інвазіям, визначити частоту моніторингу, відповідальних осіб, заходи моніторингу, повторну оцінку та документування діяльності; 

  • санітарний контроль: видалення джерел їжі, таких як відходи, розливи та неправильно збережена їжа; видалення пристані;

  • хімічний контроль: як знищити шкідників за допомогою безпечних і схвалених пестицидів, придатних для використання на підприємствах, де зберігаються, готуються та демонструються свіжі та упаковані харчові продукти, а також там, де присутні люди;

  • режим інспектування для якнайшвидшого виявлення присутності шкідників навколо та в будівлях, в арматурі, устаткуванні, продуктах, що зберігаються та демонструються, і вхідних постачаннях;

  • навчання персоналу;

  • задокументувати зазначені заходи контролю; бути доступним для групи перевірки та аудиторів/інспекторів.

МОНІТИНГ ТА УТРИМАННЯ ШКІДНИКІВ. Впровадити заходи контролю, які забезпечують найбільш ефективні результати та гарантують безпеку:

  • призначити навчений персонал відповідальним за кожну сферу заходів контролю. Це може включати призначення внутрішніх або зовнішніх експертів для моніторингу шкідників;

  • виділити відповідні ресурси для реалізації заходів;

  • здійснювати планово контрольні заходи та режим інспектування;

  • фіксувати дії та результати відповідно до стандартів і законодавчих вимог.

РЕАГУВАННЯ НА СПАЛАХИ ШКІДНИКІВ. У разі спалаху шкідника чітка ідентифікація шкідника має важливе значення для визначення найбільш прийнятних методів боротьби та профілактичних дій, необхідних для уникнення повторного зараження. 

  • Види шкідників - різні види близькоспоріднених шкідників мають різну поведінку та біологію, які вимагають спеціального лікування для отримання найкращих результатів

  • Походження – Чи був шкідник занесений у доставлені товари чи потрапив через структурні дефекти, погане обслуговування, погану гігієну, гнилі товари тощо.

  • Потенційна шкода – чи становить це ризик для харчової безпеки для свіжих, готових або упакованих товарів; чи може це пошкодити обладнання, арматуру або конструкцію будівлі

  • Потенційне скупчення - Проведіть огляд будівлі та околиць, щоб визначити місця скупчення

  • Кількість - Оцінка кількості шкідників дасть вказівку не тільки на масштаби проблеми, але й на те, як довго вони заселилися на території.

  • Сприятливі умови – шкідники можуть бути присутніми через проблеми з постачальником або транспортом, або через умови навколишнього середовища, які заохочують або викликають зараження шкідниками.

ОЦІНКА ПРОГРАМИ БОРОТЬБИ ЗІ ШКІДНИКАМИ. Оцініть ефективність програми боротьби зі шкідниками, це може включати:

  • перевірка заходів боротьби зі шкідниками;

  • перегляд робочих процедур для зменшення кількості джерел їжі, укриття та забруднення;

  • переглянути процедури профілактичного обслуговування;

  • документація огляду;

  • рекомендувати зміни та вдосконалення програми ІПМ;

  • внести рекомендовані зміни до програми ІПМ.